..::Dimulakan Dengan::..

Friday, April 13, 2012

..::Berehat dan Bersenam::..




Harini bersiaran terus dari rumah emak, dalam erti kata lain dah start cuti panjang. Belum beranak lagi ye. just nak bercuti dan berehat. Bukaan 3 cm ni dah buat aku nyilu2 kat miss V klu nak berjalan. mcm ade benda nak jatuh rasenye.  Lepas keluar hospital aritu tu pun ku gagahkan jugak diri ni ke opis. Start harini aku dah rehat. tp otak masih kat opis. bukan pk pasal keje tp pk kan kawan2.

Entry lepas dah cerita pasal Drama kat hospital kan. arini aku start la search mcm2 cara nak kasi bukaan rahim dengan lebih cepat. Tak sabar nak jumpa anak weyh...! hehe :)

Antara fakta yang aku jumpa dari SINI


Petua dari pakar O&G :
1) Banyakkan berjalan...jadi bawak-bawak ler berjalan..kalau rasa 
nak jalan sesaje tu tak best gi ler window shopping ker...

2) Bila dah dekat-dekat due tu selalukan ler make love..dia kata air 
mani tu air selusuh original..hormon prostaglandin.



Ikut suka korang la nak pilih yang mana. kekekeke :p

Hari isnin ngan selasa ni sepatutnya aku kena ke ofis kalau x bersalin lagi . Memandangkan doktor salah kira due date aku, makanye dari 15 april menganjak ke 18 april. jadinye secara rasmi 90 hari bercuti adalah bermula pada 18 April 2012. Aku ni dah semakin liat nak pegi keje. mengah ko tau x. Tarikh akhir doktor bagi adalah 23 april 2012. kalau tarikh ni c kecik ni x mo keluar jugak makanye aku akan di induce.

kalau dengarkan pengalaman orang kena induce ni memang scary. jadinye buat pekak aje. Bak kata kakak ofismate aku Kak zam, dia 3 orang anak 2 anak lahir secara induce. nasihat yang best dari dia untuk aku

"ko jangan pk pasal sakit induce, ko pk nak jumpe baby aje.. Bestnyeerrrr.."

Sangat bersemangat rasanye. Aku pegang kata-kata dia sampai lah bila2. Yela, mana ada proses bersalin yg tak sakit betul x?? Adeke sakit bersalin yang sedap..?? Induce atau tidak ko tetap akan rasa kehebatan sakit bersalin tu. cuma rezeki masing2 samada sakit tu berpanjangan, lama atau tidak.

Memang hari-hari pun berdoa sangat supaya c kecik ni keluar secara normal dan sendirinya. tekanan tu tidaklah, cuma risau je. Tp mak selalu cakap 

"dia belum nak keluar... kan dah ada perjanjiannya..."

Syg mak, betulkan? setiap kejadian Roh itu telah ade perjanjiannya dengan Allah sejak dari dalam rahim ibu lagi. Yakin sahaja bahawa setiap yang terjadi adalah sebaik-baik kejadian.

Leka BBM ngan shina. dia inform pasal exercise for pregnant lady. Gigih aku men'google. kalau dia x inform memang xde la aku nak amik tau. aiyyoooo....ini mommy sangat malas kan??

Selamat Mencuba..!!
(Wish untuk diri sendiri sebenarnye....)



18 comments:

CikNaa said...

tula.. bila tengok edd, makin dekat.. bape ari je lagi. baby pn mcm taknak keluar aje. ciknaa kne induce jugak klu xbsalin sbelum 24hb ni.. erkkk.. think +ve jela mommy kan?

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga baby cepat2 kuar....

Wawa Yusoff said...

Cik.Naa : hahaha. mesti +ve ciknaa.. Tawakkal :)

Ekin : hehe. TQ dear. insyaallah.. amin :)

Adawiyah A.Halim said...

take care wawa...semoga semua nye berjalan lancar k...

Wawa Yusoff said...

Adawiyah : Thank u so much. rasa lame sangat x nampak kamu.. :)

Miss Sunshine said...

kita doakan semuanya selamat tau.. take care.. baby pun mesti tak sabar nak kuar.. hehe

ladysara84 said...

salam perkenalan...semoga selamat semuanya...menarik la info nie..sy nak share dgn kawan2 lain jugak la bole...:-)

NoRazUraShIma said...

wa..akak pon induce dulu..hehe..no matter what tgk muke bb mmg ilang sakit sume tu..
p/s: akak dulu cuti awal sminggu..anak lahir lewat sminggu (2 weeks g round sume shopping complex kat kl)..btol kata mak wawa..bb da janji nak kuar bile=)

Wawa Yusoff said...

Miss Sunshine : baby x sabar nak keluar, mak dia lagi x sabar nak kasi keluar.. hehehe. TQ dear :)

ladysara84 : Insyaallah.. aminnnnnn...
Silalah share... di alu-alukan... hehe :)

NoRazUraShIma : akak pun induce eh?? jawapannye kena gi shopping la ni..?? bukan setakat bukak rahim, beg duit pun terdedah.. hahahha =D

cikpingu said...

wahai bby.. cepat2 lah keluar.. smua org xsbr nk tgk kamu.. :)

Wawa Yusoff said...

puan pingu : itula pasalnye.... tolong2lah pujuk dia... mak dia x larat nak panggil dah... hehe :)

Mommy_Cha said...

bykkan baca doa nabi yunus yer mommy ;)

Ayu Yusoff said...

lorrrrr... baru nak cari info ker????????????

HALOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!..... bukan time ni baru nk exercise ker apa ker..patutnya awal2 dulu dah cari info nya....haiiipppppp.....karate jugak nnt ni....
Aii dulu awal2 dah google..simpan notes sampai skg, senaman, doa..bagai2 lah...

last2... anak aii kuar ikut tingkap juga..hahaha...DAH ITU JANJI NYA..... Alhamdulillah...sicomel itu sentiasa comel dihati Ibu...

Wawa Yusoff said...

Mommy_Cha : insyaallah.. TQ :)

Ayu Yusoff : kesimpulannye, prepare atau tidak jawapannye TAWAKKAL sahaja.. hahahaha =D

ctmah said...

info yg bagus :)
good luck dear!all the best tau

Wawa Yusoff said...

ctmah : hehe, wawa pun kwn yg bgtau. kalau x, mmg zero knowledge. TQ dear :)

Cik Kasut said...

tak sabar nak tengok bby comey...hehehhe...sukanyer...hahaha leh cam tu...

~zuera~ said...

i'll be induce 30hb next week.baca post awak baru saya redha kalau itu jalannya.kalau x sebelum ni asyik stress dok pujuk baby kuar.makan benda tajam2 supaya cepat beranak.dah 37wk pun masih ke tesco sorang2,nk berjalan spy senang beranak.saya lupa anak ini ada perjanjian dgn Allah.thanx for the reminder!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...